Ve vyhroceném utkání mečouni nestačili na mistra z Vlašimi

Vlašim dokázala využívat nabídnuté přesilové hry, díky kterým se dostala do vedení. Svůj náskok pak hosté postupně přiživovali celé utkání a byť v poslední patnáctiminutovce také třikrát inkasovali, Plzni to na body nestačilo. (Foto: Pavel Kotyza)

21. kolo | sobota 29. 3. 2014 | 17:00

HBC Plzeň

3:6 0:1, 0:2, 3:3

HBT Vlašim

Branky a nahrávky: 39. Valenta (Gřonka), 41. Vodrážka (TS), 45. Vágner (Valenta) – 7. Střecha (Wróbel, Gärtner), 22. Topolánek (Střecha), 28. Wróbel (Blažek, Konečný), 32. Wróbel (Konečný), 40. Slanina (Bartejs), 44. Průcha (Slanina).
Rozhodčí: Boháček, Hrazdira. Diváci: 80. Průběh utkání: 0:4, 1:4, 1:5, 2:5, 2:6, 3:6.
Marek (40. Kráčina) – J. Benedikt, Edl, Slanec, Kavalír, Vodrážka, Vágner – Malý, Krpal, Krch – Švarc, J. Kejř, Krásný – O.Benedikt, Valenta, Gřonka – Tůma.
Straka – Blažek, Špale, Střeska, Nýdl, Gärtner – Slanina, Topolánek, Burda, Průcha, Střecha, Bartejs, Juráček, Dušek, Wróbel, Konečný, Herwig, Horák.

Plzeň neměla špatný vstup do utkání a hned od prvních vteřin převzala na hřišti iniciativu, svoji převahu ale nedokázala využít k vybudování nějaké větší příležitosti. V sedmé minutě pak nabídli mečouni svému soupeři přesilovou hru a Vlašim prokázala své kvality. Edlovo vyloučení potrestal po půl minutě Jan Střecha a poslal úřadujícího mistra do vedení – 0:1!

Po přestávce začali aktivněji naopak hosté, Horák ale v první větší šanci po dobré přihrávce z rohu hřiště nastřelil jen tyč za Markovými zády! O vyrovnání se následně pokoušel Ondřej Benedikt a dorážející Tůma, ani jeden z nich ale v obtížné pozici nenašli odkrytou část vlašimské branky.

Následně udeřili opět hosté. Jan Střecha si při hře 4 na 4 vyzkoušel roli asistenta, když parádním křižným pasem před poloprázdnou bránu vyzval ke skórování Libora Topolánka – 0:2! Ještě před druhou pauzou pak při další přesilovce navýšil na 0:3 Tomáš Wróbel, který neobsazený na zadní tyči zakončoval pohlednou kombinaci svých spoluhráčů.

Ve třetí třetině dokázala Vlašim rychle navýšit své vedení, po dvou minutách zaznamenal svou druhou branku Tomáš Wróbel, který musel smeknout před Konečného akcí a přihrávkou před prázdnou branku – 0:4.

Mečouni se nedokázali dostat do šancí ani při přesilové hře, utkání se postupně vyostřovalo. Po tvrdém souboji si vysloužil trest na pět minut + do konce utkání Ondřej Benedikt.

Hosté kontrolovali vývoj utkání, i přesto si ale Straka nedokázal pohlídat čisté konto. Sedm minut před koncem napřáhl od modré Vágner, po jehož ráně spadl míček přímo do rány Stanislavu Valentovi a ten z blízkosti tvrdou ranou propálil vlašimského gólmana – 1:4.

Po vyloučení Jiřího Benedikta šli ale domácí na dvě minuty do tří a přestože si hosté dali na čas, nakonec dokázali tuto početní výhodu využít a díky Liboru Slaninovi odskočili zpět na rozdíl čtyř branek – 1:5! Na poslední minuty pak nahradil Jana Marka v plzeňském brankovišti Petr Kráčina.

Plzeň dokázala odpovědět ještě jednou. Lukáš Vodrážka byl při samostatném úniku faulován a sám se postavil k trestnému střílení. Straku překonal parádním blafákem do bekhendu a střelou pod horní tyčku – 2:5.

Vlašim ještě jednou skórovala, když se při vlastním oslabení prosadil proti svému bývalému týmu Michal Průcha. Ten dokázal využít toho, že kapitán domácích přišel o hokejku a nemohl se zapojit do hry – 2:6. Konečný výsledek ale ještě upravil tvrdou a přesnou střelou od modré navrátilec Adam Vágner – 3:6!

Ohlasy k utkání

Josef Kadaně (Plzeň): "Opakovaně upouštíme doma od kvalitní obrany. Celkový počet obdržených branek v domácích jarních zápasech je alarmující. Máme ale ještě dostatek času na to, abychom se do nadstavby zlepšili. Proti Jihlavě už zřejmě nenastoupí dvojice dorostenců Marek Švarc a Lukáš Vodrážka, kteří se na play-off vrací zpět do staršího dorostu. Jejich zkušenosti z mužské extraligy by měli týmu pomoci."
Václav Čičatka (Vlašim): "Utkání jsme měli pod kontrolou, byli jsme lepším týmem. Mrzí mě konec zápasu, kdy se to trochu zvrtlo a s hokejbalem to nemělo moc společného, ale zvládli jsme to. Doufám, že nebudeme mít nějaké zraněné hráče. Je to pro nás velký úspěch a ocenění celého roku. Myslím si, že jsme si to za naše výkony zasloužili. Výhra základní části nám mezi úspěchy chyběla, ale nic to neznamená. Bylo také několik týmů, které uspěli v základní části a pak vyhořeli.“